Nieuws /

Krachtige dame hervindt passie

We spraken horlogemaakster en levensgenieter Marit Bron (26) over haar ervaringen met onze Pendel, over haar vak als horlogemaakster, persoonsgebonden budgetten en de manier van een hulpmiddel gefinancierd krijgen. In dit artikel lees je hoe ze haar passie hervond.

Eerst een korte terugblik..

Marit is geboren met Spina Bifida Aperta, ook wel genoemd “een open ruggetje”, maar ze laat zich niet onnodig beperken. Van tentfeesten tot diepzeeduiken, ze leeft volop! We zagen afgelopen jaar in een uitzending van de omroep BNN hoe onze Pendel haar leven een beetje makkelijker maakt.

Je passie leven..

“Door mijn lichamelijke beperkingen (nieren, zenuwblokkades etc.) ontvang ik een Wajong-uitkering. Na een tijd vrijwilligerswerk gedaan te hebben, kwam ik bij de Belastingdienst op een callcenter terecht. Maar ik bén horlogemaker, in hart en nieren. Vroeger heb ik ook stage gelopen bij Seiko. Op een gegeven moment, tijdens mijn vakantie op Gran Canaria, werd ik om 7 uur ’s ochtends gebeld door het UWV. Ze hadden een vacature die me op het lijf geschreven was en ze konden niet wachten om het met me te delen. De ochtend dat ik thuis kwam van vakantie, stond de man van UWV al bij me voor de deur. Hij moest en zou me spreken. Van het een kwam het ander. Deze man heeft de match goed ingeschat: tegenwoordig beoefen ik mijn beroep én passie uit als horlogemaker bij de webshop Serious Watches.” 

Creëer je eigen baan..

“Eigenlijk was de functie er niet, maar hebben we deze samen gecreëerd. De eigenaar van de webshop heeft zijn kantoor helemaal opgeknapt en rolstoeltoegankelijk gemaakt. Ik kan niet lopen, niet heel veel tillen en niet veel kracht zetten. Mijn baas heeft gereedschap gekocht, zodat ik het meeste zelfstandig kan doen. Wanneer het me niet lukt, vraag ik hem alsnog om hulp. Zodoende moet mijn baas heel veel dingen voor me doen. En ik repareer horloges, zo helpen we elkaar. Met alle liefde hoor.

Alles wordt voor me geregeld, hij is heel flexibel. Ik ben begonnen met reparaties en inmiddels ben ik helemaal eigen baas op de reparatieafdeling, in dit internationale bedrijf (95% van de bestellingen komt van buiten Nederland).

Samenwonen met paralympisch sporter..

“Ik hou erg van stappen en andere gezelligheid. Ik ben dan ook bijna nooit thuis. Ik ben ook op zoek naar een eigen huis of appartement. Ik doe dat niet overhaast, want wil er wel een goed gevoel bij hebben. Wellicht samen met een goede vriendin van mij, ze is paralympisch fietser en staat net als ik heel actief in het leven.” 

We zijn er als Huka-familie trots op mensen als Marit als klant te hebben. Haar enorme kracht, positiviteit en ondernemende karakter maken haar leven een stukje makkelijker.

Bekijk hier de volledige uitzending van BNN (half uurtje).

Marit Bron Pendel Huka 2