Nieuws /

El Desorden de los Sentidos (video)

header foto discamino

29 juli 2015 - Een tijd terug ontvingen wij deze hartverwarmende video van een partner in Spanje. Het laat precies zien waarom wij doen wat we doen.

Deze video is de trailer van de documentaire “El Desorden de los Sentidos”, gemaakt door Melata in samenwerking met DisCamino Santiago 2012. Het toont 2 jongemannen die samen de Camino de Santiago fietsen, een pelgrimsroute in Spanje. We hebben vernomen dat DisCamino een nieuw fiets-avontuur aan het organiseren is van Sevilla naar Santiago in september. Dat deed ons denken aan deze video. We willen de video nogmaals met je delen, ditmaal met het verhaal erachter. Klik hier om de video te bekijken of klik op onderstaande afbeelding.

Wij zijn ontzettend blij om te zien dat de fietsen zoveel meer zijn dan een product, het geeft de jongens zoveel plezier!

discamino screenshot

De documentaire

De documentaire (vertaald “de stoornis van de zintuigen”) neemt ons mee in de wereld van Gerardo en Antonio, die beiden lichamelijk beperkt zijn. Samen trotseren zij de pelgrimsroute van de Camino de Santiago op de fiets. Met de hulp van familie en vrienden laten de hoofdrolspelers zien dat de echte weg verder gaat dan de Santiago de Compostella. De fietsen bieden een uitlaatklep voor hun beperking, waardoor ze de wereld om hen heen intenser kunnen ervaren. Op het moment van filmen is Antonio 13 jaar oud, hij lijdt aan hersenverlamming. Gerardo is 34 en is doofblind. Samen fietsen zij de route van de Camino de Santiago in de zomer. Een reis van 800 km, 15 intensieve dagen peddelen vanaf het moment dat zij Roncesvalles verlaten tot hun aankomst in Santiago. De twee zijn niet alleen: Javier Luque (vader van Antonio) begeleidt Antonio met de Duet rolstoelfiets, en Javier Pitillas (vriend en coach van Gerardo) deelt een Copilot tandem met Gerardo.

De oorsprong

Antonio kan zien en horen, maar is niet in staat deze stimuli goed te verwerken. Antonio zal niet rennen, kan niet praten, kan niet voor zichzelf zorgen, als gevolg van zijn hersenverlamming. Maar dat weerhoudt hem er niet van mensen te herkennen. Hij houdt ervan contact te leggen met anderen en vindt het heerlijk om geknuffeld te worden. Toen zijn vader voor het eerst met hem probeerde te fietsen ontdekten zij samen een nieuwe passie. De fiets gaf Antonio een gevoel van snelheid. Gerardo’s cognitieve vermogen is intact, maar hij is geïsoleerd van de buitenwereld door zijn doofblindheid. Dit stopte hem echter niet deel te nemen aan de DisCamino Santiago 2012 Deze activiteit is georganiseerd door Javier Luque om fietsen te integreren in het familie recreatie project. Er was geen twijfel mogelijk: Gerardo en Javier Pitillas deden mee! De Camino was perfect voor Gerardo: avontuur, strijd, nieuwe vrienden, opwinding, vermoeidheid, erkenning van hun prestatie, weg uit de routine. “Ik ben gelukkig”, was wat hij de regisseur vertelde toen hij terug keerde van de reis.

antonio en gerardo

Meer informatie (in Spaans) door Maleta: https://eldesordendelossentidos.wordpress.com/
De foto’s die we hebben gebruikt komen van deze website.
Informatie over de DisCamino Santiago 2012 is te vinden op http://discamino.redestable.com/