Nieuws /

Een blij gezicht is goud waard

Misschien heb je de uitzending wel gekeken op 12 april: Huka was te zien in het televisieprogramma Hart in Aktie en mocht bijdragen aan een mooie verrassing. Mervin kreeg een Orthros. Hoe is het nu met hem, sinds hij op pad kan met zijn nieuwe duofiets? We spraken Jenny van der Straeten, de moeder van Mervin.


Grote wens
Jenny startte vorig jaar een crowdfundingactie. “We wilden heel graag een duofiets voor Mervin, omdat hij zo graag fietst. Mervin (23) is lichamelijk en verstandelijk beperkt. Gamen, computeren en muziek luisteren op YouTube, dat doet hij dagelijks. Voorheen wilde hij eigenlijk nooit ergens mee naartoe. Maar toen we een paar jaar geleden voor het eerst een fiets huurden vond hij het zó geweldig! Weken daarna vroeg hij nog wanneer we weer gingen fietsen. Mervin bleef zo enthousiast en toen dacht ik: hij moet gewoon een eigen fiets hebben! Ik meldde ons aan op de site van dreamordonate. De crowdfunding liep wel, maar ik vroeg me wel af hoe snel het ging lukken. En toen kwam Hart in Aktie opeens in beeld.”

Verrassing
“We zijn compleet overvallen. Mijn schoonouders zaten in het complot. Ze vroegen of we een frietje wilden gaan eten. Dat gebeurt wel vaker, dus wij dachten: gezellig, gaan we doen. Ik had echt niets in de gaten.” Jenny lacht: “En dat terwijl ik de camera’s wel had gezien. Het nieuwe meisje achter de toonbank was me ook opgevallen. Pas toen ze over fietsen begon had ik het door. Buiten kwam de duofiets uit de bus van Huka: wat een verrassing! Mervin blij, moeders blij, iedereen blij! We zijn echt dolgelukkig met de fiets.”

Veel vrijheid
“Na afloop hebben we nog een frietje gegeten met Hein en Stefan van Huka. De extra accessoires als een voetenbankje en gordels hebben we er nog bij gekocht met het geld van de crowdfunding.Hein kwam ze een paar dagen later zelf brengen en heeft alles voor ons geïnstalleerd. Helemaal perfect, toch? De fiets voldoet nu aan alle wensen. Er zit nu zelfs een rolstoeldrager en een extra accu op. Sinds de komst van de fiets is er ontzettend veel veranderd. We kunnen er nu echt op uit en ervaren veel vrijheid. Mervin wil overal weer graag mee naartoe en ik zie hem opeens weer vaker. Ik hoef niet meer altijd bij hem te komen eten, maar we kunnen ook eens de stad in gaan. Of we nou samen Pokémons zoeken of op vakantie gaan: de fiets gaat mee.”

Mooi hè, hoeveel vrijheid een fiets kan geven. Daar doen we het voor! De aflevering gemist? Kijk hier het stukje terug waarin Mervin verrast werd met een Orthros. Zijn blije gezicht is ons goud waard.

Foto Mervin2